Ahad, Mei 29, 2011

OMG!!!

Assalamualaikum smua...
smoga dalam keadaan baik hendakNya..
okay puas aku memikirkan entri apa yg aku nk update dlm blog yg x brapa nk ada follower ni..
xda follower x pe..jnji ada yg mmbaca..bagi aku follower yg ramai itu mmg suatu yg mmbanggakan dan satu kelebihan untuk sesetengah blogger..dari situ diaorang dapat 'show off' sikit la kn?? yeah follower aku ramai giler..korg hado?? haha ni mungkin apa yg trlintas dlm kotak fikiran mereka la kn?? klu x fikir cmni, baguslah...
okay aku tak nak mkn kerepek ikan kerapu byk2 sangat..

sebenarnya sejak akhir2 ni..aku trsedar dari lamunan bahawa aku kerap menggunakan prkataan 'OMG!!' tatkala brsembang di laman sosial terutamanya Facebook!!.
OMG adalah singkatan daripada oh my god, oh my gosh, oh my goodness dan sgala yg senasib dgnnya lah!! terkadang aku trfikir, apakah aku maksudkan dgn apa yg aku ckp atau hanya mainan bibir dan lidah serta jari yg mengaplikasikannya. kebanyakan dari kita 'pndai' sebut OMG brbanding Ya Allah, Subhanallah dan Masha Allah. Bukan maksud aku kbanyakan dr kita x pandai sbut  Ya Allah, Subhanallah dan Masha Allah tu, maksud aku bilangan pnggunaannya x sebanyak  OMG!!..


adakah kita sedar bahawa pabila kita sbut OMG, x kurang dan tak lebih kita sekadar mnyebut tanpa memaksudkan apa2. setuju tak?? okay ada yg tak setuju. sebab sgala apa yang keluar dari mulut kita adalah niat. kalau niat kita baik, baik dan peroleh pahala la kita..Insha Allah..tapi jika prkataan OMG itu hanya pnyedap rasa dlm brkata2 atau tambahan ayat untuk mnunjukkan reaksi trkejut kita, ditakuti kita brmain2 dgn nama Tuhan.

Jika disemak kmbali OMG sama jugak dgn Ya Tuhanku dlm bahasa melayunya. tp cuba dihayati kmbali perkataan mana yg mmbuat kita lebih dekat dgn Pencipta kita..OMG!! atau Ya Tuhanku..??
atau mana yg mmbawa maksud yg lebih mndalam dan terus meyakinkan kita akan kekuasaan Allah OMG atau  Ya Allah, Subhanallah dan Masha Allah!!??

seperti yg aku beritahu tadi, semuanya bergantung pada niat. mungkin aku salah tetapi mari kita berfikir dua, tiga dan lapan kali balik dgn setiap sebutan yg keluar dari mulut kita. mudah-mudahan kita trgolong dlm golongan yg mahu berfikir. Wallahualam

p/s:: oooaammmjayyy!!! lagi aku confuse..fahamkan aku wahai Maria Elena Binti Zarul Ahmad. hahaha..

3 ulasan:

jika bicara cinta Ilahi hanya dirasa oleh mereka yang mahu memikirkanNya,
maka selayaknya bicara cinta kita hanya bersandarkan padaNya