Rabu, Jun 08, 2011

Facebook dan Kematian

Assalamualaikum..
topik kali ni adalah tentang kematian..
semua orang pasti akan mati.
dan hampir semua orang juga mempunyai akaun facebook pada masa kini.

hello apa kaitan facebook dengan ajal kita??
sejujurnya bukan aku nak cerita kesan kita melayari facebook berjam-jam akan menyebabkan kematian..
sebab aku bukanlah ahli geofizik..ha?? ada kaitan ke?? hahaha..

sebelum ni ramai juga saintis dalam dan luar negara membuat kajian tentang kesan-kesan buruk jika kita menghadap facebook atau rangkaian sosial yang lain berjam-jam yang antaranya juga akan menyebabkan kematian. bukanlah direct matinya..online lama depan facebook boleh mati on the spot..bukanlah macam tu..tapi side effect dia seperti lemah jantung, obesiti dan sebagainya..

ish aku ni dah kata tak nak cerita kesan facebook atas diri kita, tiba-tiba tercerita jugak...mukadimah katanya..

bob the sponge is tumbby!!
okay..anda pernah terfikir tak tentang kematian anda? ya..bila aku akan mati, dengan cara apa aku akan mati, dekat mana aku akan menemui mati, kondisi jasad aku macam mana bila aku mati..etc???
sesungguhnya mati itu pasti..tetapi persoalan diatas hanya diketahui dan ditentukan Allah S.W.T. kerana hanya Dia yang berkuasa menentukan segala apa yang berlaku di alam semesta ini..

bila anda mati, anda mungkin tidak tahu bila anda mati kan?? sempat ke tidak anda deactivate akaun facebook anda?? haha...mesti ada antara kita pernah mengalami situasi dimana rakan atau ahli keluarga kita yang mempunyai akaun facebook yg masih aktif tetapi si tuan punya akaun tu sudah pergi meninggalkan dunia ini untuk selama-lamanya..dan kita mungkin akan terus melayari profile dia untuk melepaskan rindu..
tengok gambar-ganbar dia..kenangan dia dengan kita..mesti ada yang mengalirkan air mata bukan??

tetapi pernah kah anda terfikir tentang dosa2 yang kita tinggalkan dalam facebook?? gambar2 tidak senonoh kita, mesej-mesej biadab kita, status-status kuang ajo kita..sakit bukan bila ianya tetap dikira walaupun kita sudah secara rasminya tidak dapat menambah pahala mahupun dosa kerana kita tidak lagi bermain di pentas dunia!!..

bila disoal malaikat di alam barzakh kenapa kamu upload gambar2 tak senonoh kamu, post mesej dan status tidak berbudi bahasa kamu dan sebagainya..apa kita nak jawab?? nak jawab yang kita dah pun deactivate akaun facebook kita?? jangan nak tipu..kita tak sempat pun nak deactivate sebelum kita pergi mengadap Illahi tadi!!

bukan sebab tu sahaja..seramai mana rakan-rakan kita yang bila mereka tatap gambar-gambar kita dalam facebook akan mendoakan kesejahteraan kita di alam sana? atau mereka hanya pandang sekali lalu bagi melepaskan rindu atau pandang lama-lama dengan perasaan dendam terhadap kita dan terus-terusan mengumpat tentang keburukan diri kita?? fikir-fikirkan!!sudah tiba masanya kita suggest dekat syarikat pengendali laman-laman sosial untuk membolehkan rakan-rakan kita yang masih hidup untuk tolong deactivate akaun laman sosial kita tanpa mengetahui password kita..
mungkin boleh diadakan pautan deactivate dalam profile kita yang mana rakan-rakan boleh klik untuk membolehkan akaun kita ter-deactivate secara automasinya!!..dengan syarat jika pemilik akaun itu tidak memberi respon sama ada dia masih hidup dalam tempoh sekian-sekian, pihak pengendali bolehlah terus delete akaun itu..

mungkin bunyinya agak kelakar...yela Dholl dapat tahu Dhall mati pastu Dholl bolehlah klik pautan 'rakan ini sudah mati' di dalam profile Dhall...jika Dhall masih tidak memberi respon dia masih hidup, pengendali laman sosial boleh lah delete akaun Dhall tu menandakan akaun itu memang tidak pernah di log-in dalam tempoh sekian-sekian..

ini penting agar segala dosa-dosa alam maya kita dapat terhapus secara total agar tidak terus menghantui kita dialam Barzakh..Wallahualam...

2 ulasan:

jika bicara cinta Ilahi hanya dirasa oleh mereka yang mahu memikirkanNya,
maka selayaknya bicara cinta kita hanya bersandarkan padaNya