Sabtu, Ogos 27, 2011

Aku Dapat Banyak Kad Raya..Korang Hado??

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..
dalam zaman serba sosial sekarang ni dengan facebook, blog, twirerr (yuna's pronouncation) dan yang seangkatan dengannya mana mngkin aku dapat mengatasi korang semua dengan menerima sejmlah lebih 30 kad raya yang real bukan yang dalam alam maya tu yer..tak percaya..tengok nih..ni pon baru suku yang aku tunjuk tau
koleksi kad raya
tapi realitinya kad-kad raya ini adalah untuk aidilfitri tahun 2003 hingga 2007, musim klimaks zaman berbalas2 kad raya ini masa aku dalam menengah rendah lah..naik menengah atas, makin kurang, makin kurang dan terus kurang sampai la saat ini langsung aku tak memberi dan menerima kad raya lagi

kalau nak cerita pasal kad raya ni, aku antara manusia yang begitu excited dan adrenalin aku berkecamuk bila nampak kad raya mula dijual..setiap tahun aku akan beli kad raya tapi bukan 3 tahun kebelakangan ini yer..aku mula berhenti membeli kad raya sejak aku melangkah ke universiti. 4 tahun lepas punya kad raya yang belum bertulis pun masih tersimpan rapi.

ni kad raya buatan tangan..excited tak aku??.pakai kertas lukisan je tau..ni masa 2003 ke 2004, ingat nak bagi kat orang yang kita suka, tp xpelah tengoklah sapa yang bakal dapat kad raya paling sentimental aku ni..mungkin akan terus disimpan buat tatapan anak cucu aku nanti,,mungkin..

aku cuma terfikir, apalah rasanya raya tanpa kad raya yang boleh dipegang berbanding kad raya yang sememangnya bukan kad yang hanya boleh ditatap melalui skrin. terus terang aku cakap, makin moden,makin kurang semangat rayanya..mana taknya dah lah mercun, meriam pon dah tak boleh main sekarang ni..kad raya pun makin tersisih. apa lagi warisan raya yang bakal terhapus lepas ni, ketupat, dodol, lemang?? masing-masing dah instant sekarang nih..

sesungguhnya aku akan terus memperjuangkan nasib kad raya yang terus dipinggir dek arus kemodenan yang sekali gus membunuh nilai-nilai sentimental sesebuah kad raya..hidup kad raya !!

"pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas"...

4 ulasan:

  1. nak kad raye ke??hehe...nnt tahun depan aku post kat ko ea...besau2 nyer...

    meh aku bg pantun...

    Lapar puasa terketar-ketar
    Bila berbuka lega rasanya
    Kad raya tak sempat nak hantar
    Kiriman MMS pun dah kira grand lah ye..!

    BalasPadam
  2. celah mana MMS kau..xdpt pun!!huhuhu

    BalasPadam
  3. hari raya hari cuti...
    nak MMS tunggula raya nanti....

    hehe =)
    nnt ak mms ko eh...

    BalasPadam

jika bicara cinta Ilahi hanya dirasa oleh mereka yang mahu memikirkanNya,
maka selayaknya bicara cinta kita hanya bersandarkan padaNya