Jumaat, Disember 16, 2011

Apa Pengorbanan Paling Besar Dalam Hidup Anda?

Assalamualaikum...just wanna share somethin on fb, im really sure that most of u especially who are fans of Chef Wan had read this. 

okay sekarang sudah jelas kita memang patut mengumpul harta sebanyak-banyaknya bukan sebab nak meriak tapi supaya harta kita dapat dikongsi oleh orang lain yang kurang berkemampuan..aku bukan nak cakap apa yang chef wan dah cakap ni cuma pernah tak korang terfikir bahawa dalam setiap dari kita, setiap daripada kewujudan makhluk tak kira yang berakal mahupun tidak punya peranan dan tanggunjawab tersendiri, ia adalah fitrah, Fitrah kehidupan. 

kita atau lebih tepatnya aku selalu memandang jelik dengan pengemis. dalam hati aku sentiasa berbisik, kenapa la kau ni pemalas? kau cukup sifat tapi dok kat kaki lima mintak bantuan dengan mengemis, pura-pura sakit la sambil kendong baby dan anak kecil, titiskan air mata lagi bagai..kenapa kau macam ni? pegila cari kerja, dah la mengemis mencemarkan pemandangan pulak tu, 

selalunya perasaan ini terpacul pabila bejalan melalui lorong-lorong pejalan kaki dan kaki lima di ibu negara, yela aku selalu fikirkan mat saleh..apa la mat saleh fikir bila datang Malaysia jumpa pengemis-pengemis macam ni. tapi apakah rasionalnya pengemis itu mengemis! adakah dia mengemis kerana dia miskin, ataupun dia mengemis kerana itu adalah profession paling mudah selain hanya perlu menampakkan rasa simpati pada orang ramai? tidak. tidak sama sekali, mungkin memang itu niat mereka, tapi daripada niat mereka itu cuba kita berbalik kepada situasi dimana setiap manusia ada tanggungjawab dan peranannya tersendiri. 

peranan yang dimaksudkan adalah pengemis itu sendiri, tanggungjawabnya pula adalah kita. kenapa? sebab tanpa pengemis tiadalah kita beribadah pada Allah SWT. sebab ibadah-ibadah wajib tidak terlalu lengkap, dengan lbocor dan lopong sana dan sini jadi dengan bersedekah sedikit dapat merapati kembali segala kelopongan dan kebocoran ibadah-ibadah wajib. jadi makin jelas bukan apa yang cuba hendak aku sampaikan? selain peranan organisasi-organisasi yang dapat ditubuh untuk membantu orang-orang seperti ini sekaligus membuka ruang kerja kepada kita, nampak tak perkaitan yang terjadi, macam rantai makanan dan siratan makanan yang kau belajar masa darjah empat dulu..segalanya berkait antara satu sama lain.

jadi pengemis itu mengemis bukan kerana dia sendiri mahu begitu tetapi dari sudut hikmahnya itu, banyak yang dapat kita perolehi dari seorang pengemis. aku bukan mahu mengiktiraf profession pengemisan, tetapi aku nak membawa satu paradigma baru dalam cara kita berfikir, selain aku yang semakin hari semakin kenal dengan dunia ini, semakin itu jugak aku tidak tahu apakah benda yang aku tahu tentang dunia ini..semakin kita mendalami hikmah sebuah kejadian, semakin  bertambah misterinya sukar untuk dirungkai. 

dan contoh pengemis ini adalah hanya sekecil-kecil contoh, banyak lagi benda, perkara dan situasi yang boleh kita aplikasikan dalam mendidik emosi supaya sentiasa bertindak positif dalam segala yang dilakukan.

akhir kata, terimalah keadaan sekeliling seperti mana  keadaan sekeliling menerima kamu

1 ulasan:

  1. sekarang ramai pengemis yg menipu. tu yang tak berapa nak percaya dkt pengemis.

    BalasPadam

jika bicara cinta Ilahi hanya dirasa oleh mereka yang mahu memikirkanNya,
maka selayaknya bicara cinta kita hanya bersandarkan padaNya