Jumaat, Januari 27, 2012

Allah Tidak Melayan Pengharapan (Doa)



Assalamualaikum..selamat hari raya mingguan kepada muslimin dan muslimat sekalian..

di pagi yang serba indah, permai, redup dan beangin ini ingin lah saya berkongsi serba sedikit sebab dan musabab kenapa doa kita terhijab

1. Melakukan kesyirikan tatkala berdoa, kerana ketulusan dan pemurnian niat merupakan syarat sahnya doa

2. terburu-buru, seperti ucapan ucapan seseorang : saya sudah berdoa, saya sudah berdoa, tapi tidak dikabulkan.

3. berdoa untuk berbuat dosa dan memutuskan tali silaturrahmi

4. memakan makanan dan minuman yang haram, serta memakai pakaian yang didapatkan secara haram

5. melakukan kemaksiatan dan perkara-perkara yang diharamkan.

6. meninggalkan kewajipan terhadap Allah SWT.


jadi disini jelaslah bahawa ketaatan yang menyeluruh kepada Sang Pencipta sangat dititikberatkan dalam menjadikan pengharapan dan rayuan kita dikabul Allah SWT.. samalah contohnya masa kecik-kecik dulu kalau kita degil tak dengar cakap ibu abah, nak mintak apa pun tak boleh, malah kena rotan lagi ada..fikir-fikirkan dan selamat mengaplikasikan ilmu..wallahualam

14 ulasan:

  1. Kejap lagi solat jumaat..boleh kita berdoa kat masjid beramai-ramai..insyallah..doa kita akan dmakbulkan..jgn lupe doakan sekali ibubapa kita ye..

    BalasPadam
    Balasan
    1. inShaALLAH...erima kasih kerana ingt mengingatkan.

      Padam
  2. nk berdoa kenala bersihkan hati dan jiwa tu kn baru Allah terima doa kte..dh tu lps dh berdoa knela muhasabah diri plak..insyaallah

    BalasPadam
    Balasan
    1. betol tu cik leya...inshaALLAH sama2 kita bermuhasabah diri..

      Padam
  3. nice entry..hehe

    ehh ini junior ekk.. nama symin..ingatkat syafiq..haha.. selamat bergumbira di fakulti wokay

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup..junior yg tegur malam jalinan ukhuwah tu..eh mlm jalinan kasih..

      Padam
  4. Patutla selalu doa x dimakbulkan.. HUHU

    BalasPadam
    Balasan
    1. eh jgn ckp cenggitu...kita semua perlu merubah ke arah yg lebih baik demi kemaslahatan umat sejagat..

      Padam
  5. wah, entry yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work! :D

    BalasPadam
  6. nice sharing bro...
    ^_^
    btol apa yg dikata tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul3...kdg2 kita dh tahu tp lupa apa yg kita tahu kan?

      Padam
  7. nice entri..blog pon suci putih lagu pon layan je..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kerap2 la menghadirkan diri ye donut pisang

      Padam

jika bicara cinta Ilahi hanya dirasa oleh mereka yang mahu memikirkanNya,
maka selayaknya bicara cinta kita hanya bersandarkan padaNya