Rabu, April 25, 2012

Minum Petang Bersama Donut Pisang

Assalamualaikum wbt, 

Okay kau nampak tajuk tu? aku tahu ramai yang suka Donut Pisang, buktinya ada tertera dalam komen-komen Kak Niza Romli punya entri masa penghujung Mac lepas..ngeh3.. yela blogger ni semua lahap, nampak je entri nama makanan ingat betul-betul ada makanan leteww..

Terus terang dari lubuk sanubari hati, aku nak habaq mai la kan..sebenarnya semenjak kak niza buat entri itu aku rasa macam..ish tolonglah, ish tolonglah, ish toloooonglah jangan ada mana-mana makhluk yang buat donut pisang sebelum aku buat (sila ulang sebut ayat ‘ish tolonglah’ lagi lapanbelaskali). sebab aku memang dah laaaaaaammmaaaaaaaaa nak buat donut pisang ni semenjak aku menjadi follower blog donut pisang bukan.blog.lucah (pronounce ikot gaya aku yakni bukan.blog.lukah) masa cuti semester lepas lagi, tapi aku ni suka bertangguh, dah nak buat tapi tak buat-buat juga. Memang tujuan nak seperaiskan malaon yang paling rajin menerjah dan mengomen ruangan eszyamin ni la kekdahnyer. Siapa lagi kalau bukan encik fikhri yang comel itteeww 

Alhamdulillah berkat kesabaran aku menanti cuti pertengahan semester ini, (sila refer ayat terakhir dalam entri yang ini..ayat ini telah mengundang kontroversi, ada yang kata ayat itu adalah petanda untuk aku menanti hari pertunangan sebab aku cakap aku tak sabar nak balik cuti mid sem, padahal memang ayat itu bertujuan untuk aku buat donut pisang yer)

tu sebab aku bertekad bahawasanya aku mahu jugak buat, tak kira apa pon yang berlaku, sakit pening demam kepialu serta onak ranjau aku tempuhi untuk mencari pisang-pisang gred A12 untuk dijadikan antara bahan dalam resipi kali ini..wah resipi kali ini gamaknyer..tak menahan macam lah banyak resipi aku share dalam blog ini. 

Tanpa berlengah masa ye hadek-hadek, meh sini secara rasmiya ahbang nak berkongsi resipi rekaan ahbang sendiri..seriousness tak memplagiat dari mana-mana pakcik atau pon mak hencek gugel…itu korang harus tahu dan yang paling penting encik fikhri harus bangga…ngeeee..(untuk jadi mahasiswa yng cemerlang jangan amalkan plagiarism) 

First haruslah korang buat dough dia..nama pon doughnut, haruslah ada doh..nut itu korang abaikan yer..sebab untuk membuat donut tak perlukan biji-bijian kekacang segala..

untuk buat doh

setengah paket tepung gandum yang sekilo tu (500gm la kekdahnyer)
setengah paket yis segera (mauripan)
3 - 4 sudu mentega
2 sudu gula
secawan air (terpulang)
3 - 4 sudu susu tepung
2- 5 titik minyak pisang

untuk filling (sos pisang)

2 sudu marjerin
3 - 4 batang pisang (potong dadu)
2 sudu gula
setengah cawan air


first, campur semua bahan kering macam tepung, yis, susu tepung dan gula, gaul-gaul-gaul, masukkan mentega, gaul lagi dan ramas pakai tangan saja, sampai adunan itu mampu dikepal (pastri rapuh). titiskan minyak pisang dan masukkan air. Uli elok-elok okey, tangan yang lemah gemalai sangat dituntut pada masa ini. Pada yang tangan berbulu, sila guna mixer saja..lebih hygiene katanyer..kih3..uli sampai jadi bulat dan tiada melekit di tangan. dah nampak macam doh, tutup doh pakai tuala basah, bukan spender basah ok.Tunggu doh kamu naik dua kali ganda.

sementara tunggu naik bolehlah buat sos pisang dengan cairkan mentega dulu, masukkan gula, masukkan pisang yang dah dipotong dadu itu.masak sampai entiti pisang yang bentuk dadu itu tak rupa macam dadu sangat..maknanya ilang sikitlah bentuk dier sebab dah mencair. tapi jangan hancur sangat nanti serupa kau lenyek macam nak buat cekuduk saja.

bila doh dah naik, Seperti biasa bentukkan donut kamu, jadikan dia berbentuk donut yer, kalau jadi bentuk karipap itu memang aku dah tak dapat nak tolong..kalau macam tu baik korang cepat-cepat buat filling karipap berasaskan pisang, baru synchronize dengan bentuk dia. Mampu? untuk buat bentuk pisang ambil doh itu dalam lebih kurang 90gram (sebesar buah ciku) dan bulatkan dia dan gunakan jari anda untuk lubangkan die ditengah-tengah dia..(pastikan guna jari selain jari hantu dan jari yang baru lepas korek idong)

Okay lepas tu korang boleh panaskan api, jangan panas sangat yer..eh silap nak panaskan api pulekk…panaskan minyak la sayang, tapi jangan panas menggelegak (mampu pulak minyak nak menggelegak kan) nanti hangus pula donut yang kamu mahu goreng itu..masa deep fried itu harus korang terbalik-terbalikkan dia sekerap mungkin untuk mendapatkan tona warna yang sekata diatas permukaan donut itu yer,ingat ya tona warna yang sekata bak menggunakan Garnier Lisa Sughihani itteww..sebab ditakuti nanti sebelah jadi subramanian, sebelah jadi chua soi lek..paling terbaik warna dia haruslah seperti kulit owner blog ini yer..sawo mateng katanyer. Boleh? 

Dah siap digoreng.. tetiber aku rasa macam tak sedap sajalah ayat menggoreng ini, macam tak sesuai dengan ayat menggoreng donut..ada ke dalam kamus dewan ayat menggoreng donut? Takde kan? Cam aneh sajalah bila menyebutnya. Tak kesahlah yang penting korang faham. Uuuuueuuue..dah nak siap dah ni dah nak ke final stage saja ni..tak sabar mahu tunjuk hasilnya. 

Okay dekat part ni dah boleh kata terletak kepada kreativiti korang sendiri nak deco macam mana donut pisang edisi istimewa musim lebaran ini yer. Korang macam la tak pernah buat part time dekat dunkin donuts ke big apple ke kan..haruslah korang tahu macam mana nak hias donut, kalau dah pemalas sangat tabor saja gula macam donut cik bibah debab tepi jalan itu, cliché la donut gula itu.

macam aku just letak sos pisang yang dah siap tadi tu diatas donut yang berbau pisang itu dan sprinkle dengan coklat rais

Taaraaaaaaa ni lah hasilnya, taklah semeriah mana sebab aku tak pernah buat part time dekat Dunkin dan Big Apple mahupun Tutti Frutti.




nak beritahu yer resipi ni memang tidak menjalani proses R&D sebelum di publish disini..sebab ini memang resipi campak mencampak saja, janji ada rupa donut, ada rasa pisang sudah memadai..sila cuba resipi ini jika mahu kelainan dalam menikmati donut di petang hari, dan share dimana-mana..tak perlu bagi kredit pada saya just ingat saya dalam doa kalian (haruslah aku pretend merendah diri, padahal dalam hati.. “eh sila papar nama aku berserta blog ini yer jika mahu share resipi ini..hengat free ker?”).. 

semoga resipi ini membawa kebahagiaan dalam hidup semua..gittewww… 

#ditulis pada 29 Mac 2012, 12.50am dan disimpan dalam Word 2010. Dan aku masih berdoa tika ini semoga belum ada yang membuat donut pisang sehingga aku buat dahulu khas untuk pembaca dan pengomen tegar belog ini, Encik Fikhri..sayang beliau ngat aihh.

Maaf ini sajalah Pastry Item yang mampu aku buat untuk hargai kamu. harap terima dengan hati yang tulus murni

33 ulasan:

  1. pehhh...dohnat pisanggggg! hebat la yaminnnn. akk pun penah pas tau buat donut!!

    #lama sungguh noh dok peram resepi ni..haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. akak penah pass buat ni?ape rase nye kak?sedap idok donut perisa blog saye?

      Padam
    2. oit..silap la ayat tu. Semula! akk pun TAK penah pas buat donut!!
      Ya itu baru betoi...:P

      Padam
    3. akak try dulu..mesti jadi punya..ikut je step yg sy bagi..ngeh3..senang ngat..

      Padam
  2. amboih hang.. lepas ni boleh panggey chef yaminn laa.. HAHA. Btw sedap ke donut pisang ni? x penah try lg.. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe,tak boleh lah..chef itu pangkatnya tinggi...kena ada ilmu yg mndalam pasal makanan baru boleh dipanggil chef..even chef juga harus tahu sejarah donut tau..kalau x tahu..jgn mimpi nk jadi chef..hehe

      alhamdulillah, yg aku buat ni sedap sajalah...hehehe

      Padam
  3. Wahh. leh propose kat big apple suh amik resepi ni. hahaha.

    BalasPadam
    Balasan
    1. big apple mana main tema buah2 tempatan ni...huhuh

      Padam
  4. sekali lagi aku rasa sangat la terharu.kenapa la ade orang appreciate aku cenggini.mulia kah aku?wahaha..well aku memang sangat la berbesar hati sebab ada yang terinspired by donutpisang itu.honestly my first intention is not refering to any kind of food at all.tapi since kau orang memang pikiran tulus suci murni telah mengubah penulisan aku menjadi lebih bertamadun dan tak berapa 18sx.

    eszyamin.thanks sangat3 sebab rajin bebeno buat pastri ni yang mane aku tak leh rase pun.haha..ade mase boleh la aku rasa donut perisa blog aku.wah gitu.

    anyway,u put too much effort to show your appreciation.harus la aku gigih komen lepas ni.haha..

    thanks yauuu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. uihhh panjang sungguh komeng ni. akk turut terharu...sobs #tetiba meroyan

      Padam
    2. hehe..ala awal2 dulu tu pon aku dapat tangkap saja apa yang kau cuba maksudkan dgn donut pisang..kalau kau masih ingat lah, aku kan pernah pumpang kat shoutbox ko pasal nama blog kau ni...hehe tapi alhamdulillah kami sahabat kau berjaya mnjadikan intention awal kau itu terpesong kepada yg lebih baik..heheh

      eh nanti ada rezeki aku buatkan betul-betul bagi kau rasa yer..inshaALLAH..ntah biler agaknyer...

      eh biasa je lah..kata budak selalu masuk dapur..lagi pula kebetulan saja nama blog kau ni pasal mknn..jadi senang la nak tunjuk apresiasi ittewww...ngeh3

      Padam
  5. awwwwwww adik2 ku sweet. nak tukar blog nama makanan gak la, harap2 esz leh la masakkan something utk akk. uuuuu ade org terharu tau,
    akk pun agak terharu bila dmentionkan nama FIK!.

    ye, untung kau dik~

    BalasPadam
    Balasan
    1. thanx akak...hehe kami memang sweet..eh tetiber...akak cuba letak nama blog laksa sarawak..ngeh3..sy boleh tau masak laksa sarawak..tp sy segan lah nk masak untuk org sarawak..jadi apa kata akak saja lah yang masak untuk kami..heheh

      Padam
  6. Balasan
    1. dah lama saya menunggu permintaan ini *blusher trlebih di pipi* ngeh3

      Padam
  7. nafsu membuak buak bila nampak donut,nyumnyum

    BalasPadam
    Balasan
    1. jangan nak bergelora sangat yer nafsu tu..huhu

      Padam
  8. peh..peh...pehhhhhhhhhhhhh...!!!!

    kagum..

    ai..awk single lagi tak..? keh3..

    BalasPadam
  9. ada lagi dok donut pisang ni?lambat la pulok mari..jauh dari klate tu gak..ehehe..pandai eyh masak..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah abeh dah..hehe..xdelah pandai sgt..biasa2 jer..

      Padam
  10. Pandai ek ko masak. Nampak sedap giler. Terima kasih sebab sudi menjengah blog aku. harap sudi la follow pulak nanti :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. sume orang reti sajalah masak..huhu..eh aku tak follow lg ek? jap ek.. nantikan kehadiran aku..tp kenapa aku rasa aku cm dh follow kau..huhu

      Padam
  11. waaaaa..hebat.tunggu resepi fik sampai ke sudah xbg.
    kau juga ada..br td buat donat.tp donat gula je.haha
    nanti bole terai nih~~~~

    BalasPadam
    Balasan
    1. eh die bz kot..tu yang tak sempat nak buat...
      hehe..terai lah..jgn lupa update belog kalau kau buat, pastu bg kedit kt aku..mampu??

      Padam
  12. so far arisha belum pernah makan donut pisang. pasti rasanya enak! weee

    BalasPadam
    Balasan
    1. enak banget siihh...arisha kan penggemar makanan eksotik, harus cubaan donut pisangnya ya!! kih3

      Padam
  13. hamboi ko capit...ke main lagi ye buat donut pisang x nak antor kat rumah aku...huhuhu....anyway cograze coz mmpractickan apa yng ko blajor dulu...hey pasni kalo masak yg pelik2 roger2 la ye...leh gak aku terjah rumak ko..hahaa...=)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe...inshaALLAH..ala..kau pon senyap jer cuti ni...aku pon senyap lah...hehehe..

      Padam
    2. hahaha....aku x merasa cutila capit...banyak bebeno lec2 kesayangan aku bg keje....that's y la aku sonyap aje..huhu

      Padam

jika bicara cinta Ilahi hanya dirasa oleh mereka yang mahu memikirkanNya,
maka selayaknya bicara cinta kita hanya bersandarkan padaNya