Khamis, Julai 19, 2012

Diari Ramadhan #1 - Peluang Keemasan Bagi Orang Beriman

Bismillahirahmanirrahim
"wahai orang-orang beriman! diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang sebelum kamu agar kamu bertaqwa" (al-baqarah: 183)

sabda Rasulullah (saw) "puasa dan al-quran akan memberi syafaat kepada hambaNya pada hari kiamat" (hadis sohih - riwayat Ahmad, al-Hakim dan al-Baihaqi)

Kisah Amirul Mukminin Ali Bin Abi Tholib
apabila masuk bulan Ramadhan dan saat malam melabihkan tirai, beliau menghadap mihrabnya (tempat ibadat) sambil memegang janggutnya lalu menangis sambi berkata "wahai dunia! sama ada kamu menghadap kepadaku atau berpaling dariku, aku telah ceraikan kamu dengan talak tiga, dan tidak mungkin lagi aku kembali kepadamu. sesungguhnya umurmu pendek, urusanmu(menipu daya manusia) sangat hina dan tipu dayanya sangat besar. ohh!! alangkah sedikitnya bekalanku sedangkan perjalananku sangat jauh dan jalan juga sukar!"

sebagai manusia harus mengerti tujuan sebenar kehidupan yang sementara ini

Tujuan: untuk diuji siapakah amalan yang paling baik dan ikhlas
Masa ujian tamat: Mati
Tarih tamat ujian: bila-bila masa dan di mana-mana

Ramadan 2012

Ramadan adalah bulan yang penuh kebaikan, keberkatan dan rahmat Allah. ia ibarat pasar perniagaan yang semua barang dagangan adalah yang terbaik dan dijamin kekal selamanya. inilah perniagaan yang sangat menguntungkan.

Allah swt berfirman yang bermaksud: "wahai orang-orang yang beriman! mahukah kamu aku tunjukkan suatu perniagaan yang dapat menyelamatkanmu dari azab siksa yang tidak terperi sakitnya? iaitu kamu beriman kepada Allah dan RasulNya dan berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta dan dirimu. yang demikian itulah yang lebih baik bagimu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat yang sebenarnya)." (as-Saf: 10-11)

adalah wajib bagi kita mengambil peluang keemasan ini yang barangkali takkan berulang lagi untuk kita. rebutlah peluang ini sementara kita masih wujud di dunia dengan beramal sebanyak mungkin sebagai persediaan untuk meneruskan perjalanan ke akhirat yang pasti tiada penghujung.


4 ulasan:

  1. sama2x lah kita manfaatkn buln rmadhan ni..slmt berpuasa yer

    BalasPadam
  2. selamat berpuasa tahun ni ye shafiq zunnur.maaf zahir batin.ttibe rase nk update blog gak tengok post ko makin kencang ni

    BalasPadam

jika bicara cinta Ilahi hanya dirasa oleh mereka yang mahu memikirkanNya,
maka selayaknya bicara cinta kita hanya bersandarkan padaNya