Isnin, Disember 17, 2012

Melukis Masa Depan


Assalamualaikum wbt,

Ramai anak kecil yang punya impian. Ingat tak lagi masa kita kecil, macam-macam impian yang kita ingin gapai apabila sudah dewasa. Nak jadi apa masa besar? Nak jadi polis, nak jadi apa masa besar? Nak jadi bomba. nak jadi apa masa besar? Nak jadi doctor, kapal tebang, superman, oltromen. 

Sudah menjadi lumrah manusia untuk menjadi yang terbaik paling kurang terbaik untuk diri sendiri. Cukup makan, pakai, hidup selesa apa adanya ok lah kan? 

Bukan menidakkan lumrah manusia untk menjadi kaya raya..bagus jika ada yang bermimpi sebegitu. Tetapi cukupkah sekadar kaya wang ringgit? Cukup? Kalau cukup masakan yang sudah jutawan mahu jadi double jutawan, triple jutawan, billionaire and whatsoever.. lumrah manusia lagi tidak pernah rasa cukup.. 


Aku..banyak..terlalu banyak yang ingin aku gapai, terlalu banyak yang ingin aku rasa, terlalu banyak yang ingin aku ubah. Demi masa sesungguhnya manusia dalam kerugian..

mungkin sebelum tamat sesi pembelajaran aku untuk fasa yang ini, aku harus mula melukis masa depan sekarang. Melukis apa yang aku mahu, dengan siapa aku ingin gapai cita-cita itu. Dalam perjalanan menuju impian yang hanya sekadar mimpi itu juga ingin aku lukis mereka-mereka yang sudi membantu aku menyelusuri jalan-jalan ini. 


Memang benar takdir menentukan segalanya, tetapi bukankah kita boleh merancang..merancang itu adalah dengan melukis masa depan..melukis itu haruslah bermula dari sekarang. kbai

6 ulasan:

 1. apa yang diimpikan menjadi kenyataan..
  mulakan dengan usaha yang berterusan..

  BalasPadam
 2. Nampak mcm sudah ada perancangan tu,apa lah ye?

  BalasPadam
 3. Alaaaa, macam mana aku nak melukis masa depan aku klaw tulisan aku pun dah macam cakar ayam and lukisan aku nauzubillah.. HAHA.. btw, betoi2.. kita kena merancang walaupun tuhan yang menentukan.. :)

  BalasPadam
 4. akk dr kecik nak jadi tentera.
  sehingga skrg akk hairan, cemana akk boleh keja ni sedangkan akk penakut gila, gayat tempat tinggi tapi semua tu akk dpt atasi masa latihan. itu pun sebab kena paksa..klu tidakkkk, jgn harap nak buat. haha. memang tak menyesal pilih kerja ni...

  BalasPadam

jika bicara cinta Ilahi hanya dirasa oleh mereka yang mahu memikirkanNya,
maka selayaknya bicara cinta kita hanya bersandarkan padaNya