Selasa, Februari 19, 2013

Pengalaman Jadikan Kita Lebih Kuat

Assalamualaikum wbt,

sedar atau tidak, sebanyak mana umur yang anda miliki sekarang seharusnya anda bertepuk tangan pada diri sendiri lepas tu tepuk dahi sekali sebab tepuk tangan itu untuk kejayaan yang telah anda kecapi tepuk dahi pulak untuk kebodohan yang telah anda perbuat.

okay sebagai contoh percaya atau tidak banyak benda yang telah kita lalui, kecapi, miliki, tinggali.. eh ada ke perkataan itu..watever dan bermacam perkara yang kita cuba, kita rasa, kita aplikasi ataupun kita rasa, kita cuba kita tinggalkan..dia macam teori Stugart William la kan, once you tried, if you feel comfortable with that and you will keep doing that things, and its vice versa . kau kenal tak Stugart William, pakar teori segala jadah yang tak wujud..aku reka-reka je bukan korang tahu pon kalau aku cakap yang betul-betul sebab aku sendiri pon tak ingat. belajar ilmu sains kemanusiaan ni memang banyak kena belajar teori manusia, teori anjing pon aku kena belajar. tapi itulah ia hanya berakhir dalam kertas jawapan untuk soalan peperiksaan. itu sebab aku macam tabik jugak la pada engineer,  doctor, architect sume yang aplikasi seluruh kejadah benda yang dia belajar dalam pekerjaan dia. macam..wattheheck hebat betol kalian kan..

okay bukan itu tujuan aku nak cakap, cuma kadangkala Allah jadikan kita hidup dan lalui kehidupan ini dengan tabah, setiap denai, onak, duri, kita jalan, kita hadapi dan jadikan apa yang kita miliki sekarang. dalam perhubungan juga, yes perhubungan, sama ada kau dapat menerima hakikat akan kehilangan orang yang tersayang, putus cinta, putus kasih juga putus kawan. semua itu menjadikan kita kuat dan berhati waja. jadi tidak menghairankan apabila setiap apa yang berlaku bila ia berlaku semula, kau dah tak kisah dengan semua itu. sebab bagi kau itu hanyalah sampah yang merosakkan alam sekitar. dan kau juga tahu bahawa setiap yang pergi ada pengganti, walaupun insan tak sama tapi hati kau tetap terisi. 

dan untuk itu, aku mohon kalian supaya berterima kasih dan bersyukur dengan apa yang aku dan kalian lalui sepanjang hidup ini. jika bukan kerana kecewa, dan jika bukan kerana sakit hati, kau takkan kenal erti hidup, dan takkan tahu mana kaca mana permata walaupun kau dah macam kenal dia for a long time, yes very long time. 

kbai.

2 ulasan:

  1. setuju..
    smkin byak kejayaan dbuat..
    smkin byk kbodohan dibuat..but
    sntiasa bersyukur ats nikmat yg dbrkan :)

    BalasPadam

jika bicara cinta Ilahi hanya dirasa oleh mereka yang mahu memikirkanNya,
maka selayaknya bicara cinta kita hanya bersandarkan padaNya